Ad Vinum tasting

När vi var nere i Loire på La Dive för några veckor sedan träffade vi Sébastien Chatillon (Ad Vinum) igen. Full fart såklart, han har en del nya viner på gång men innan dess vill vi gärna slå ett extra slag för de viner vi redan har hemma, en del finns det inte så mycket kvar av. 2017 har utvecklats fint och det ska drickas i år tycker vi. Vi visar allt vi har hemma nu på måndag på kontoret från kl 11 och fram till 15 någon gång. Även gin finns i extremt liten mängd, två olika, 10 respektive 8 fl.

Rosforth & Rosforth Stockholm

Monday 27 February 11.00-15.00

Utöver Ad Vinum, även Ardèche: Jérôme Joouret, Mas d'Intras och Sylvain Bock

Sébastien Chatillon flyttade till Vallabrix i departementet Gard 2016 och hans första årgångar har rönt stor uppmärksamhet. Men så har han också sällsynt talang och har hunnit med en hel del trots sin ålder.

I slutet av tonåren, när han fortfarande jobbade runt och sökte mening med livet, slutade ofta kvällarna i en kompis pappas vinkällare och tanken slog honom: ”om jag nu gillar vin så mycket kanske jag skulle kunna jobba med det här?”. Lyckligtvis fick han den bästa av lärare i René Mosse som öppnade världen med naturliga viner för honom och det var exakt vad han sökte.

Efter fyra år i Anjou gick flytten till Paris där René presenterade honom för Iñaki Aizpitarte på Chateaubriand och som 25-åring blev han chefsommelier på en av väldens mest kända restauranger. Det fanns det ingen återvändo. Sedermera öppnade han även den lilla vinbutiken Le Cave som introducerade naturliga viner som INTE kom från Frankrike för parisarna.

Efter sju år i Paris var det dags för nästa steg – att göra eget vin. Valet föll på Gard för att det finns flera olika klimat, druvor och jordmåner inom ett relativt litet område. Här har han köpt en liten vinmark men till största delen köps druvor in från vänner han litar på. I vineriet blandar han druvor från olika lägen och färger och låter dem vila på flera olika typer av kärl. Allt butleljeras ofiltrerat och utan tillsatt svavel.

Premium: Search more than 2000 wine lists in 35+ countries. Download an unlimited number of wine lists.